Är du en specialiserad expert inom IT? Är du även intresserad av att starta upp ett konsultbolag? Då har du hittat rätt artikel. Att starta ett konsultbolag kan vara komplicerat, särskilt om du aldrig jobbat frilans förut, eftersom du plötsligt får mycket mer byråkratiskt ansvar. Men att start eget konsultbolag erbjuder även dig som ägare mer flexibilitet och högre vinstpotential.

Vem räknas som konsult?

En konsult definieras som en expert inom ett visst fält som arbetar med rådgivning till företag eller individer. Konsulter kan utgöra skillnaden mellan framgång och katastrof för många företag, särskilt inom IT-branschen. Detta eftersom företag inom IT regelbundet måste anpassa sig till en ständigt förändrande marknad. Konsulter anlitas ofta i början på ett projekt, för att sätta rätt riktning på projektets utveckling. När saker och ting väl börjar fortlöpa smidigt så fortsätter konsulten vidare till ett annat projekt, vanligtvis hos ett annat företag. Det som skiljer en bra konsult från en dålig konsult är en passion för effektivitet. Företag anlitar dig som konsult för att fixa deras problem med produktivitet eller för att se till att ett projekt går smidigt. För att ge ett gott intryck och locka till dig fler kunder krävs alltså en uppmärksamhet för detaljerna och att du ständigt strävar efter perfektion.

Du måste ha en nisch

Du har förmodligen en ingenjörsexamen inom datateknik om du vill jobba som konsult inom IT. För att ditt konsultbolag ska kunna locka till sig kunder krävs det utöver din datorkunskap även en specialisering inom en viss gren av IT. Detta kan handla om allt från AI till androidutveckling, men det krävs att du har något som skiljer ditt företag från alla andra konsultbolag på marknaden. Besitter du en sådan specialisering så kommer kunderna garanterat att strömma in, eftersom nischad kompetens inom IT är något som man är i stort behov av inom industrin.

Kontakter är viktigt

Inom IT-industrin är det viktigt att ha rätt kontakter. Detta gäller särskilt för dig som vill starta eget konsultbolag. För att komma igång med ditt företag krävs det att du har kontakter inom industrin som behöver din kompetens. När ditt företag väl byggt upp ett rykte som pålitligt så kommer klienterna att knacka på din dörr, inte tvärtom. Har du jobbat inom IT under en längre period har du säkert flera gamla kollegor som idag arbetar som projektledare eller dylikt. Kontakta dem och se om de behöver ditt konsultbolag idag!